top of page
  • Astro Benefacta

Рубрика «Життя і досягнення видатних астрологів». Джордано де Леополі.


Починаю нову рубрику в своєму блозі – Життя та пригоди (праці) видатних астрологів.

І перша стаття із рубрики буде присвячена видатному астрологу, науковцю, астроному, та лікарю епохи Відродження, а також людині, який, ймовірніше за все, прямо чи опосередковано мала деякий вплив на появуТеорії про Геліоцентричну побудову Сонячної системи, адже саме він був вчителем всім відомого Миколи Коперніка. Світ знає цю людину на ім’я Джордано де Леополі, а по-нашому – Юрій зі Львова.

Так-так, сьогодні стаття присвячена нашому земляку Юрію Дрогобичу. Дрогобич – це псевдонім. Справжнє ім’я - Юрій Котермак. Народився орієнтовно в 1450 році в Дрогобичі на Галичині в сім’ї бідного ремісника. Початкову освіту отримав в Дрогобичі та Львові, а далі в 19 років відправився за новими знаннями до Кракова до Ягелонського університету, де в 1470 році отримав ступінь бакалавра, а в же в 1473 - ступінь Магістра, а далі пішки крокує до Італії, де продовжує навчання в Болонському Університеті. 15 жовтня 1478 році отримав почесне звання доктора філософії – «доктора вільних мистецтв». А вже в 1481 році (31 рік!!!!) його призначено "головою університету", тобто ректором Болонського університету. "У Болоньському університеті викладачі астрології і астрономії (тоді ще не розрізняли цих наук) повинні були щороку складати Прогностики і Календар-альманах руху планет. В епоху Відродження ренесансна культура орієнтувалася на абсолютизацію індивіда з його суто особистими переживаннями про власну долю. Тут і приходила на допомогу астрологія, яка претендувала на віщування й осмислення усіх перипетій людського життя. Вона ставила долю людини в залежність від природних явищ більше, ніж від Божого промислу."

Про великий авторитет Дрогобича як вченого свідчить той факт, що він на запрошення відомих аристократичних сімей, як один з провідних тогочасних астрологів, складав гороскопи. Юрій Дрогобич, повернувшись до Кракова, також був лейб-медиком короля К. Ягеллончика. В 1488 р. він став професором Краківського Ягеллонського університету, а в 1492 р. він був обраний деканом медичного факультету.

Помер Юрій Дрогобич 4 лютого 1494 р. у Кракові.

У трьох астрологічних трактатах Дрогобича, які збереглися в бібліотеках Парижа та Мюнхена, позначилася фундаментальна обізнаність автора з тогочасною фаховою літературою - творами Птолемея і арабських астрономів.

Один з трактатів - перша друкована книга Юрія Дрогобича «Прогностична оцінка поточного 1483 року магістра Юрія Дрогобича з Русі доктора мистецтв і медицини Болоньського університету", яка розглядає окремі питання філософії, астрономії, географії. За формою і змістом книжка є астрологічним календарем, де на основі аналізу взаємного розташування небесних світил і оцінки різних небесних явищ зроблено передбачення. Одна з головних ідей цього трактату полягає в тому, що передбачення майбутнього має служити людям. У книзі наводяться географічні координати Львова, Дрогобича, Вільнюса і Москви; визначено час двох майбутніх місячних затемнень.

Наклад цієї книги становив 100 примірників. Сьогодні їх залишилося всього 2. Раритети зберігають у престижних бібліотеках Ягеллонського та Тюбінґенського університетів.

Два інших - «Трактат про сонячне затемнення 20 липня 1478 р.» і «Трактат із шести розділів про затемнення».

Я ж мої книги у світ випускаю з єдиним бажанням:

Хай буде користь від них роду людському в житті

Ні, не даремні вони й не для реготу писані мною;

Виплід Мінерви цей труд, родом з надхмарних країв.

54 просмотра0 комментариев
bottom of page